Liverpool by

Liverpool er en by som ligger nordvest i England. Byen har litt over 440.000 innbyggere og er Storbritannias nest største eksporthavn. Byen har en god del industri, men det har vært mye nedleggelser i det 20. århundre. Blant de mest kjente som kommer fra Liverpool er medlemmene av bandet The Beatles. Liverpool har også to store fotballag, Liverpool FC og Everton FC. I 2008 var Liverpool Europeisk kulturhovedstad.

080146

Liverpools opprinnelse dateres gjerne til 28. august 1207, da Kong Johan ønsket en havn som ikke ble styrt av jarlen av Chester. I begynnelsen ble havnen brukt som militærhavn, hvor tropper ble sendt til Irland. I begynnelsen var Liverpool et lite samfunn som livnærte seg av fiske og gårdsdrift. I lang tid var Liverpool en liten og ubetydelig by, på 1500-tallet var det bare omkring 500 innbyggere. Først etter borgerkrigen på midten av 1600-tallet begynte byen å vokse sakte, og i 1648 ble den første lasten fra Amerika registrert. Utover 1700-tallet begynner byen å vokse raskt, noe som skyldes mye at handelen med Vestindia i stor grad gikk gjennom Liverpool. Klær, kull og salt ble byttet mot sukker og tobakk, og byens første sukkerraffineri ble grunnlagt i 1670. Slavehandelen førte også til rikdom, og Liverpools første slaveskip ble registrert i 1699. På begynnelsen av 1800-tallet gikk omkring 40% av verdens slavehandel fra havnen i Liverpool. I løpet av første halvdel av 1800-tallet ble befolkningen mer enn tredoblet. Etter sultkatastrofen i Irland i 1845 emigrerte rundt 500.000 irer til Liverpool, hvorav 100.000 ble, noe som har gitt Liverpool en av Englands største katolske minoriteter. Byen fikk status som «City» i 1880, og i 1930 var befolkningstallet kommet opp i 850.000.

Luftangrep under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig var det 80 luftangrep mot Merseyside, som Liverpool er en del av. Den verste perioden for Liverpool var i mai 1941 da havnen ble angrepet jevnlig i nesten en uke, og over 70.000 mennesker ble hjemløse. Etter krigen fulgte en betydelig gjenoppbyggingsperiode som omfattet nye boligområder, og Seaforth Dock, det største havneprosjektet i Storbritannia. Fra 1950-årene begynte derimot en nedleggelse av industrien, og arbeidsledigheten var blant den høyeste i Storbritannia. Gjennomsnittlig 12.000 mennesker flyttet fra byen hvert år og i 1985 var befolkningstallet nede på 460.000.

Liverpools mest kjente landemerke er «The Pier Head» eller «Liverpool Waterfront» som det også kalles. Dette er de tre kjente bygningene, The Liver Building, The Cunard Building og The Port of Liverpool Building. Det var fra en terminal i dette området, kalt «The Prince’s Landing Stage» at Amerika-båtene gikk fra. Et av skipene som gikk herfra var RMS «Titanic»

Kunstverk i Liverpool

Det er også mange kjente utendørs kunstverk i Liverpool. Det mest kjente er kanskje «Lambana» eller «The Super Lamb Banana» som det egentlig heter. På John Lennon Airport står «Yellow Submarine», som er som navnet tilsier en gul ubåt til minne om The Beatles-sangen med samme navn. I enden av Matthew Street, som ligger i sentrum av byen, finner man en statue på en benk som er hentet fra en annen Beatles-sang, «Eleanor Rigby».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *