Liverpools seiere og skandaler

Liverpool fotballklubb ble grunnlagt i 1892, og laget vant Lancashire League det første året, og ble med i andre divisjon i fotballigaen i 1893. Etter å ha kommet på første plass rykket klubben opp i første divisjon og denne vant klubben i 1901 og igjen i 1906.

1025

I 1914 kom klubben til sin første FA Cup finale, og i 1947 fikk klubben sin femte ligaseier. På 1950-tallet hadde klubben en nedtur, hvor de rykket ned til andre divisjon. Etter dette tok Bill Shankly over som trener, han byttet ut store deler av laget og fikk klubben sakte, men sikkert mot toppen igjen. I 1962 var klubben tilbake i første divisjon, og denne vant de i 1964, for første gang på 17 år. I 1965 vant klubben sin første FA Cup finale og resten av 1960-tallet og 1970-, og 1980-tallet ble seierene mange. Mange av dem under ledelse av Bob Paisley, som tok over som trener etter at Bill Shankly ga seg på midten av 1970-tallet. I 1983 overtok Joe Fagan trenerrollen, og denne sesongen vant Liverpool både ligaen, ligacupen og serievinnercupen, og ble dermed det første engelske laget som vant tre trofeer på en sesong.

Klubben har derimot ikke bare solskinnshistorier bak seg. I 1985 kom klubben til nok en finale i serievinnercupen, denne gangen mot Juventus. Før avspark, ødela Liverpool-fansen et gjerde som separerte de to supportergruppene. Da gjerdet kollapset oppstod det kaos hos Juventus-fansen. Mennesker som prøvde å flykte ble presset mot en vegg som kollapset, og fans som satt i nærheten av denne veggen ble knust. 39 Juventus-fans ble drept, og 14 Liverpool-fans ble dømt til tre års fengsel for uaktsomt drap.

Tre ligafinaler

Etter denne tragedien trakk Joe Fagan seg som trener, og Kenny Dalglish overtok. Mens han var trener vant klubben tre ligafinaler og to FA Cup finaler. Men suksessen ble overskygget av nok en tragedie i 1989. 15. april møttes Liverpool og Nottingham Forest i FA cupens semifinale. Også her var klubbenes supportere adskilt for å forhindre bråk. Før kampen var det stor misnøye blant Liverpool-fansen fordi de hadde fått for få og for dyre billetter til kampen. Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-fans til stadion uten billett. Det ble kaos utenfor, og politiet bestemte at en utgangsport skulle åpnes for å slippe folk raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på en allerede overfylt tribune. Tilskuerne som stod nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene, og dette ble ikke lagt merke til før et gjerde ga etter. Mange døde av oksygenmangel og ble kvalt mens de sto i trengselen. Tilsammen mistet 96 mennesker livet i denne tragedien.

Tre trofeer på en sesong

I 1992 vant klubben igjen FA cupfinalen og i 1995 vant de ligacupfinalen. I 2001 fikk igjen klubben tre trofeer på en sesong, FA cup, ligacup og UEFA cup. I 2005 vant de Champions League, og i 2006 ble det ny FA cupseier. Klubben kom også til Champions League finalen i 2007, men denne gangen tapte de. I sesongen 2008-2009 fikk klubben 86 poeng i Premier League, den høyeste poengsummen de har hatt.